Ιστορία
+30 6945 495 507

 

  

Kobudo

 

4   Το Kobudo (της Okinawa) μεταφράζεται ως "Ο δρόμος (DO) της αρχαίας (KO) πολεμικής τέχνης (BU)". Αναφέρεται στις παλιές Παραδοσιακές Τέχνες των  Όπλων της Okinawa. Δηλαδή στην χρήση παλιών και κυρίως αγροτικών εργαλείων ως μέσο για την αυτοάμυνα των κατοίκων. Τετοια εργαλεία ειναι το Rokkushaku Bo (κοντάρι μηκους 1.80 μ), η Tonfa (τμήμα αρχαίου χειροκίνητου μύλου), το Sai (μεταλλικό κοντό όπλο με 3 μυτερές άκρες), Nunchaku (2 κομμάτια ξύλο ενωμένα με σκοινί), Kama (μικρό δρεπάνι) κ.α .

   Σημαντικότερη ημερομηνία στην εξέλιξη του Kobudo έιναι το 1609 μ.Χ.  Οι samurai της οικογένειας Satsuma εισέβαλαν στην Okinawa και έφεραν μαζί τους και την τέχνη του σπαθιού και τις παραδοσιακες πολεμικές τέχνες της Ιαπωνίας. Αργότερα ενσωματώθηκαν στον ντόπιο πληθυσμό και επηρέασαν σημαντικά την εξέλιξη των πολεμικών τεχνών.

   Όταν αργότερα απαγορεύθηκε η ιδιοκτησία και η χρήση των όπλων απο τον βασιλιά Sho Hashi προκειμενου να κερδίσουν τον πολιτικό και οικονομικό έλεγχο του νησιού, οι κάτοικοι, οι οποίοι ήταν έντονα αφοσιωμένοι στην ελευθερία, θα έκαναν τα πάντα για εξαπατήσουν τους κατακτητές. Τότε τα αγροτικά εργαλεία έγιναν όπλα στα χέρια τους. Εκπαιδεύτηκαν στη χρήση και στην δεξιότητα αυτών των εργαλείων. Σύντομα οι δάσκαλοι των όπλων έγιναν η πιο επίφοβη δύναμη στη μάχη για την πολιτική ελευθερία.

   Άλλη σημαντική συμβολή στην ανάπτυξη του Kobudo ήταν και αυτή των Κινέζικων Πολεμικών Τεχνών  Τα Κινέζικα Συστήματα,  ήδη οργανωμένα και συστηματοποιημένα από πολλούς αιώνες πριν, έκαναν χρήση παρόμοιων όπλων. Πολλοί δάσκαλοι επισκέφτηκαν την Κίνα για μεγάλα χρονικά διαστήματα, διδάχτηκαν εκεί τις τέχνες αυτές και τις έφεραν πίσω στο νησί.

5   Έτσι όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με το ξεχωριστό ταμπεραμέντο των κατοίκων των νησιών Ryu Kyu οδήγησαν στη δημιουργία μιας ξεχωριστής τέχνης. Η ιστορία αυτών των όπλων αποτελεί μέρος της πλούσιας παραδοσιακής προϊστορίας του Karate της Okinawa και μια σημαντική φυσική πλευρά της τέχνης.
Συστήματα Kobudo

   Αν και στα περισσότερα συστήματα Karate της Okinawa η διδασκαλία των όπλων είναι ενσωματωμένη σε αυτή των άοπλων τεχνικών , παρ'όλα αυτά υπάρχουν 5 κύρια συστήματα Kobudo  τα οποία διδάσκουν αποκλειστικά την τέχνη των όπλων και είναι τα εξής:

 

  •     Matayoshi Kobudo
  •     Yamani Ryu Kobudo
  •     Ryukyu Kobudo
  •     Hoshein Ryu Kobudo
  •     Uhuchiku Kobudo

Δείτε επίσης

Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Κλειστό γυμναστήριο πανεπιστημίου
+30 6945 495 507


s5 logo

Map

Επικοινωνία