Παρουσίαση
+30 6945 495 507

 

  

 

   Είναι η τέχνη των παραδοσιακών όπλων της Οκινάβα (Bo, Sai, Tonfa, Nunchaku κ.α.). Τα όπλα αυτά, τα οποία ήταν αντικείμενα καθημερινής χρήσης (αγροτικά εργαλεία) των κατοίκων της Οκινάβα, αποτέλεσαν μέσο αντιμετώπισης οπλισμένων αντιπάλων.

   Η ξεχωριστή μαχητική ιδιοσυγκρασία των κατοίκων των νησιών Ryu Kyu, με στοιχεία τόσο από συστήματα της Νότιας Κίνας, όσο και από το Ιαπωνικό Budo (Budo=ο δρόμος των πολεμικών τεχνών), αποτέλεσαν την ιδανική αναλογία για τη δημιουργία του Kobudo.

   Η παράλληλη εκπαίδευση στο Karate και στο Kobudo ολοκληρώνει τη μαχητική ικανότητα του karateka (karateka=ασκούμενος στην τέχνη του Karate)

Αναπτύσσει το μαχητικό πνεύμα, δυναμώνει και δίνει εκρηκτικότητα στο σώμα. Αναπτύσσει τη φαντασία, καθώς και την ικανότητα χρήσης διαφόρων αντικειμένων καθημερινής πρακτικής για αυτοάμυνα (π.χ. ζώνη, ομπρέλα, στυλό, σακάκι, εφημερίδα, κ.α.).

 

Τα κυριότερα όπλα του Kobudo


 Βο  : ぼう 

bo

 Το bo ή kun, δεν είναι τίποτε άλλο από ένα ξύλινο ραβδί. Αρχικά χρησιμοποιήθηκε ως εργαλείο για μεταφορά αντικειμένων, για ώθηση πλωτών, ή ακόμα και ως μπαστούνι από τους οδοιπόρους.

 

Το πιο διαδεδομένο είναι το  roku-shaku-bo, μήκους περίπου 1.80 μ. και διαμέτρου 3 εκ. Εκτός από στρογγυλό (maru-bo), είναι επιπλέον το τετράγωνο (haku-bo), το εξάγωνο (rokkaku-bo) και το οκτάγωνο (hakkaku-bo). Άλλο όπλο που ανήκει στην ίδια ομάδα με το bo είναι το jo (ξύλινο ραβδί μήκους 1.20μ περίπου)

 


Tonfa  トンファー 

 tonfaΗ tonfa (ή tunfa ή tomfa) είναι ένα ξύλινο χερούλι που αρχικά χρησιμοποιήθηκε από τους χωρικούς για να αλέθουν. Την Προσάρμοζαν σε μια μυλόπετρα και ήταν σε θέση να την περιστρέψουν. Παραμένει ένα πολύ δημοφιλές όπλο ακόμα και στις μέρες μας, και χρησιμοποιείται από τις αστυνομικές δυνάμεις(PR-24). Η διαφορά είναι ότι σήμερα χρησιμοποιείται μόνο το ένα ενώ παραδοσιακά χρησιμοποιοιείτο σε ζευγάρι.

 

 

 

Sai   

saiΗ αρχική ονομασία του sai ήταν jitte. Ήταν το μόνο εργαλείο που είχαν στη διάθεσή τους οι χωρικοί, ικανό να αντέξει το κόψιμο ενός ιαπωνικού σπαθιού (katana). Χρησιμοποιείτο  σε ζευγάρια (ή ακόμα και σε τριάδες) με σκοπό την ακινητοποίηση του όπλου του αντιπάλου με το ένα sai και το χτύπημά του με το άλλο. Το τρίτο sai φοριόταν στη ζώνη για να αντικαταστήσει κάποιο sai που εκτοξευόταν στον αντίπαλο. Η καταγωγή του δεν είναι βέβαιη, αφού θυμίζει όπλα από την Κίνα, την Ταϊλάνδη, την Ινδία, το Βιετνάμ και τη Μαλαισία, όσο και αγροτικά εργαλεία της Οκινάβα. Κατά τη διάρκεια της Βασιλείας χρησιμοποιούταν ως όπλο αστυνόμευσης.

 

 

 

Nunchaku     nun ヌン, chaku  

nun Το nunchaku ήταν αρχικά αγροτικό εργαλείο. Με αυτό οι χωρικοί «κοπανούσαν» τα σιτηρά και το ρύζι. Αποτελείται από δυο ξύλινα τμήματα ίσου μήκους ενωμένα με σχοινί ή αλυσίδα. Τα nunchaku είναι συνήθως κυκλικά (maru-gata) ή οκτάγωνα (hakkakukei).Στην ίδια οικογένεια των «ευέλικτων» όπλων ανήκει και το sansetsu-kon (ένα ξύλινο ραβδί χωρισμένο σε τρία τμήματα ενωμένα με αλυσίδα)

 

 

 

Eku

eku Το eku είναι ένα ξύλινο κουπί, που χρησιμοποιούταν από τους ψαράδες της Οκινάβα. Μετατράπηκε σε όπλο λόγω των αναγκών της εποχής.  Είναι βαρύτερο από το bo και έχει μήκος περίπου 160 εκατοστά.

 

Kama   

kama Η kama είναι ένα από τα ελάχιστα όπλα του kobudo που φέρουν λεπίδα. Αποτελείται από μια μακριά και κυρτή λεπίδα μιας κόψης και πρωταρχικά το χρησιμοποιούσαν οι αγρότες κατά το θερισμό. Χρησιμοποιείται μία ή σε ζευγάρι. Τη βρίσκουμε με κάποια μορφή στην Μαλαισία Ινδονησία και Φιλιππίνες.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tekkó (σιδερογροθιές, πέταλα αλόγου)
TekkoΑρχικά αναπτύχθηκε από το κοινό πέταλο. Κρύβεται εύκολα και είναι μικρό και βολικό στη μεταφορά.

Δείτε επίσης

Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Κλειστό γυμναστήριο πανεπιστημίου
+30 6945 495 507


s5 logo

Map

Επικοινωνία