Ιστορία
+30 6945 495 507

 

  

 Karate Do  

 

     okinawankarate2Για αιώνες οι Πολεμικές Τέχνες της Οκινάβας (Okinawa) εξασκούνταν και εξελίσσονταν απο τους κατοίκους της. Η Οκινάβα, το μεγαλύτερο από τα νησιά Ryukyu, βρίσκεται νοτιοδυτικά της Ιαπωνίας και νοτιοανατολικά της Κίνας. Για πολλούς αιώνες εξυπηρετούσε, ως ενδιάμεσος σταθμός, τα εμπορικά και ταξιδιωτικά πλοία με προορισμό τις δυο χώρες. Η στρατηγική θέση της Οκινάβα την έκανε ένα μοναδικό γόνιμο έδαφος, όπου τα δυο έθνη διασταυρώνονταν και αλληλοεπηρέαζαν το ένα την κουλτούρα του άλλου.

   Οι πολεμιστές του νησιού Οκινάβα (bushi) βρέθηκαν πολλές φορές σε καταστάσεις μάχης όπου δεν είχαν στη διάθεσή τους όπλα και ήταν υποχρεωμένοι να  αντιμετωπίσουν τους ένοπλους αντιπάλους με τα ίδια τα γυμνά τους χέρια. Για να ανταπεξέλθουν σε αυτή την πρόκληση ανέπτυξαν την πολεμική τέχνη του Karate Do.

   Αρχικά η  πολεμική τέχνη που εξασκούνταν από την  ανώτερη τάξη των πολεμιστών  ονομαζόταν "Τe" ή "Ti" που σημαίνει απλά 'χέρι' και υπολογίζεται ότι η ονομασία αυτή εμφανιστηκε μεταξύ 15ου και 16ου αιώνα μ.Χ. Με την πάροδο των χρόνων το "Τe" (Ti) εμπλουτίστηκε με στοιχεία των Πολεμικών Τεχνών της Κίνας, της Ιαπωνίας και της Νοτιοανατολικής Ασίας γενικότερα.

   Έτσι μέχρι τον 19ο αιώνα ο όρος Tode (ή Todi) που σημαίνει "Κινέζικο χέρι" ήταν το όνομα που είχε δοθεί για να περιγράψει τις Πολεμικές Τέχνες της Οκινάβας.

Άλλοι παράγοντες που βοήθησαν στην ανάπτυξη και εξέλιξη του Tode (αργότερα Karate) ήταν η πολιτική απαγόρευσης χρήσης όπλων, την οποία ακολούθησε ο βασιλιάς Shoshin (1477-1526), καθώς και η εισβολή των Satsuma (1609) στα νησιά Ryukyu.

   Μεταξύ του 1784 και 1903 ο όρος Κarate αντικατέστησε τα te και tode και χρησιμοποιούνταν ευρύτατα για να περιγράψει την κύρια μορφή άοπλης μάχης της Οκινάβα.Μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα είχαν διαμορφωθεί τρία συστήματα αυτής της Πολεμικής Τέχνης με βάση την περιοχή που διδάσκονταν. Αυτά ήταν :

 

  • Shuri-te
  • Naha-te
  • Tomari-te

 

 

Shorin Ryu Karate Do

 

   okimastersΟ μεγαλύτερος δάσκαλος του Shuri-te κατα τη διάρκεια του 19ου αιώνα  ήταν ο Sokon "Bushi" Matsumura. Μαθητής του μεγάλου δασκάλου του Tode Satunushi "Tode" Sakugawa, ήταν απο τους λίγους που του δόθηκε ο τίτλος "Bushi" που σημαίνει "πολεμιστής". Ο Μatsumura θεωρείται ο '"Πατέρας του Shorin Ryu'". Ήταν αυτός που συστηματοποίησε το Shuri-te το οποίο αργότερα μετεξελίχθηκε στο Shorin Ryu.
   O πιο γνωστός μαθητής του Bushi Matsumura ήταν ο Yasutsune "Ankoh" Itosu. To 1908 το Καράτε, χάρη στις προσπάθειες του μεγάλου αυτού Μάστερ του Shuri-te, συμπεριλαμβάνεται στη διδασκαλία των σχολείων την Οκινάβας και μετά απο αιώνες μυστικότητας και κρυφής διδασκαλίας αυτή η Πολεμική Τέχνη γίνεται διαθέσιμη στον περισσότερο κόσμο.
   O "Ankoh" Itosu δίδαξε κάποιους από τους σημαντικότερους δασκάλους εκείνης της εποχής, οι οποίοι αργότερα θα ίδρυαν τα περισσότερα Οκιναβέζικα και τα Ιαπωνικά συστήματα Καράτε. Ορισμένοι από αυτούς ήταν οι Chosin Chibana (Shorin Ryu),  Funakoshi Gichin (Shotokan), Mabuni Kenwa (Shito Ryu), Choki Motobu κ.α

   Ιδρυτής του Shorin ryu θεωρείται ο Master Chosin Chibana. Αυτός ήταν που έδωσε το όνομα "Shorin Ryu'" στις διδασκαλίες του δασκάλου του, Ankoh Itsou. Mεταφράζεται ως "η σχολή του  νεαρού δάσους"  ή '"η σχολή του μικρού πευκοδάσους" και αποτελεί την Oκιναβέζικη προφορά για τη λέξη "Shaolin'"  ως φόρος τιμής προς το Ναό Σαολίν. Αυτό αντικατροπτίζει την Κινέζικη επιρροή που εμπεριέχεται στην τέχνη αυτή. Εναλλακτικά το Shorin Ryu προφέρεται Kobayashi-ryu προκειμένου να μην συγχέεται με το δόγμα των Shaolin και να θεωρείται ως μια καθαρά Οκιναβέζικη τέχνη.

Δείτε επίσης

Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Κλειστό γυμναστήριο πανεπιστημίου
+30 6945 495 507






s5 logo

Map

Επικοινωνία